Roskildes grundvand på WaterTech

I tre artikler har det målrettede fagmedie WaterTech omtalt situationen omkring det udsatte grundvand i Roskilde Kommune og vandværkernes samarbejde for at gøre beskyttelsen bedre. Det inkluderer blandt andet skiltning og forbud mod lodret jordvarme i indvindingsområderne.

Udover lokale medier her på Roskildekanten, så har vandværkernes kampagne også tiltrukket sig opmærksomhed fra forskellige fagmedier, herunder WaterTech, der er avisen Ingeniørens medie målrettet professionelle, som arbejder med vand og vandets kredsløb.

Gennem tre artikler har mediet talt med Erik Krøll fra Værebro Vandværk og Morten Aagreen fra Jyllinge Vandværk om vandværkernes dagsorden og situationen i området, hvor udsatte boringer og udtalt forurening kalder på politisk handling.

I den første artikel taler Erik og Morten om behovet for at beskytte de bynære boringer bedre. I byområderne arbejder man således ikke med BNBO’er (boringsnære beskyttelsesområder) på samme måde som i landdistrikterne, hvilket giver vandværkerne et hul i værktøjskassen.

»Her i Roskilde Nord-området ligger 12 ud af 16 boringer i byerne, men langt de fleste borgere ved ikke, at de bor lige op ad en boring, og vi har som vandværker meget få muligheder for at få begrænset privates brug af sprøjtemidler,« siger Morten Aagreen i artiklen.

Den anden artikel drejer sig om vores fælles høringssvar sammen med Fors og Hofor, og den forskel, det har gjort, med det succesfulde borgermøde som bagtæppe.

»Nu har vi så opnået, at indsatsplanen bliver lavet om, og er inviteret med til dialogen om at gøre den mere ambitiøs og realistisk,« siger Erik Krøll til WaterTech.

Omdrejningspunktet for den tredje artikel er mere konkrete forslag til at beskytte indvindingsområderne, herunder eksempelvis skiltning i de særligt sårbare zoner, som er udbredt i blandt andet Sverige og Tyskland, og forbud mod lodrette jordvarmeboringer der, hvor grundvandet dannes.

»Det er vigtigt at understrege, at byrådspolitikerne spiller en meget væsentlig rolle i forbindelse med at håndhæve de regler, som er til for at beskytte det lokale grundvand,« siger direktør for Danske Vandværker, Susan Münster, i artiklen.

OBS: Det kræver login til WaterTech at læse artiklerne, men man kan med fordel oprette et prøveabonnement til at starte med.