Rent grundvand i Jyllinge kræver handling nu
Rent grundvand i Jyllinge kræver handling nu
Grundvandet i Roskilde Nord har været under pres fra forurening i årevis, uden at der er sket noget. Det vil seks af områdets vandværker nu have lavet om på, og de er derfor gået sammen for at skabe opmærksomhed om sagen. Borgermøde i Jyllinge 11. oktober bliver et tilløbsstykke.
Roskilde Kommune skal være danmarksmester i rent grundvand i 2025. Sådan lyder den simple og samtidig ambitiøse målsætning for seks lokale vandværker i Roskilde Nord, der er gået sammen for at få grundvandsbeskyttelse på dagsordenen.
Årsagen er omtrent lige så simpel som målsætningen. Grundvandet i området er presset af stigende mængder forurening med pesticider, der siver ned gennem de forholdsvis tynde lerlag og ender med at blive pumpet op og via vandværkerne komme ud af de lokale vandhaner som en del af drikkevandet.
Problemet er allerede aktuelt flere steder. Værebro Vandværk, der er et af vandværkerne i samarbejdet, er for eksempel ved at etablere en ny vandboring, der skal erstatte en boring på selve vandværksgrunden, som desværre er forurenet af pesticider, der blev brugt for mellem 20 og 25 år siden.
Kommunerne Roskilde, Egedal og Frederikssund var opmærksomme på problemerne i Værebro allerede i en indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i januar 2011, men der er intet sket i de sidste 10 år siden da.
»Det her problem går på ingen måde væk af sig selv – snarere tværtimod. Vandet i vores haner er rent nok lige nu, men det bliver det ikke ved med at være. Nogle steder fortynder man allerede vandet med vand fra andre værker, men det holder jo ikke i længden. Hvis vi skal undgå at nå et punkt, hvor vores børn og børnebørn er nødt til at få renset deres drikkevand eller sågar købe det på flaske, så er det nu, vi skal agere,« fastslår Erik Krøll, der er formand for Værebro Vandværk.
På hjemmesiden rentgrundvandjatak.dk har de seks vandværker samlet information om truslen samtidig med, at de kommer med en stribe bud på løsningen. Det handler både om at beskytte de nuværende boringer bedre og at tage hånd om de områder, hvor der måske skal hentes vand op i fremtiden.
Et ansvar for alle
Selve opgaven med at løfte løsningen ligger i høj grad lokalt i Roskilde Nord hos såvel politikere og organisationer som indbyggerne. På et borgermøde i Jyllinge mandag 11. oktober ville alle tre grupper være repræsenteret til en debat, der skal skabe yderligere opmærksomhed på sagen og forhåbentlig få skabt noget tiltrængt handling.
En række toppolitikere fra Roskilde vil være blandt deltagerne, ligesom der vil være repræsentanter fra en række organisationer på plads, hvilket de seks vandværker naturligvis også vil være.
Til borgermødet er alle borgere i Roskilde Nord og omegn velkomne til at deltage, og Erik Krøll håber, at alle med mulighed for at deltage kommer:
»Vi tror og håber på, at det her borgermøde vil blive lidt af et tilløbsstykke, fordi det her emne er så vigtigt. Rent grundvand – og dermed drikkevand – er noget, der burde ligge alle på sinde, fordi det er noget, vi skal sikre på vores børn og børnebørns vegne ved at gøre en indsats nu og her,« siger Erik Krøll.
Borgermødet afholdes mandag 11. oktober klokken 19.00-21.45 i Jyllingehallerne. Har du spørgsmål til borgermødet eller ’Rent Grundvand – Ja tak’, er du velkommen til at kontakte Vandværkerne I Roskilde Nord på tlf.: 46 78 93 53 eller e-mail: kontor@jyllingevandværk.dk