Grundvandsprofessor: Indsatsplan er utilstrækkelig og uærlig

Grundvandsprofessor: Indsatsplan er utilstrækkelig og uærlig

Professor emeritus i grundvandsressourcer på GEUS, Jens Christian Refsgaard, er ikke specielt imponeret af det forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, Roskilde Kommune har udarbejdet, og kalder planen ’fundamentalt set utilstrækkelig’. Han medgiver, at der mangler lovhjemmel til eksempelvis at forbyde pesticider i private haver, men mener det er misinformation, hvis kommunen ikke fortæller om det.

Som beskrevet her på sitet, har Roskilde Kommune netop nu sit forslag til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i offentlig høring frem til 12. november. Indtil da kan allerede interesserede indsende deres kommentarer til forslaget, og det har blandt andre Jens Christian Refsgaard gjort.

Med 45 års arbejde med forskning og rådgivning i vandbranchen, heraf de seneste 20 år som professor i grundvandsressourcer på GEUS, i bagagen, giver han i sit høringssvar sin dom over kommunens planforslag, og den er ikke specielt positiv.

Jens Christian Refsgaard er professor emeritus i grundvandsressourcer fra GEUS og ikke videre imponeret over Roskilde Kommunes indsatsplanforslag.

Den nu pensionerede professor mener således, at planen ”fundamentalt set er utilstrækkelig i forhold til truslen fra pesticider,” og peger videre på, at ”Det er på tide, at vi indser, at den præmis, vi har haft de sidste par årtier om, at vi ved at regulere brugen af pesticider kan forhindre grundvandsforurening, ikke holder i virkeligheden.”

De grundvandsdannende oplande skal beskyttes langt bedre, og der er BNBO’erne slet ikke nok, mener Jens Christian Refsgaard. Derfor synes han, at ”det er dybt problematisk, at Roskilde Kommune, mod bedre faglig viden, i indsatsplanen lader som om, at de foreslåede indsatser med BNBO’er er tilstrækkelige til at sikre rent grundvand fremover.”

I samme moment anerkender Jens Christian Refsgaard, at der mangler lovhjemmel til eksempelvis at forbyde pesticider i private haver, men at kommunen dels bør gøre opmærksom på det i planforslaget, og derudover også arbejde på at få det ændret på landsplan. ”Hvis kommunen undlader at gøre opmærksom på de store begrænsninger og mangler i indsatsplanen, er det misformation til borgerne,” slutter han sit svar.

Nødt til at presse på

Som selverklæret ’vandnørd’ har Jens Christian Refsgaard, der de sidste fire år har siddet som kundevalgt medlem af vandselskabet Fors’ bestyrelse, en personlig interesse i, at den faglige viden han har, bliver udnyttet i praksis.

»Jeg vil godt være med til at lægge pres på det politiske system, og jeg kan jo nok udtale mig med lidt mere vægt end gennemsnitsborgeren, så jeg synes sådan set også, at jeg er nødt til at gøre det samvittighedsmæssigt, fordi jeg har den viden, jeg har,« siger han.

Jens Christian Refsgaard var selv til stede på det store borgermøde i oktober og roser det store fokus, der blev sat på sagen ved den lejlighed, ikke mindst overfor de deltagende politikere. Med sin faglighed sigter han således efter at komme med sit bidrag til udviklingen på området.

Helt på linje med os i vandværkerne efterlyser han generelt en bedre beskyttelse af grundvandet, ikke bare lokalt her i Roskilde Nord, men også nationalt. Det kræver dog også en indsats på landspolitisk niveau, hvor han ser et behov for, at Folketinget strammer lovgivningen, så der bliver lovhjemmel for kommunerne til at tage de nødvendige skridt på samme måde.

Jeg vil godt være med til at lægge pres på det politiske system, og jeg synes sådan set også, at jeg er nødt til at gøre det samvittighedsmæssigt, fordi jeg har den viden, jeg har.«

Jens Christian Refsgaard, professor emeritus i grundvandsressourcer, GEUS

»Alle kommuner skulle gerne have den samme holdning i forhold til, hvordan man laver grundvandsbeskyttelse, ellers kommer det ikke til at fungere på landsplan. Så vidt jeg ved, har kommunerne lige nu ikke mulighed for at forbyde pesticidanvendelse i private haver, og det er jo fuldstændig hul i hovedet. Så det kræver en lovændring fra Christiansborgs side,« siger Jens Christian Refsgaard.

Inden stramninger som den, og også omkring ekspropriationsmuligheder inden for de grundvandsdannende områder og ikke kun BNBO’erne, så tror han ikke, at kommunerne og vandselskaberne har redskaberne til at udføre grundvandsbeskyttelsen optimalt. Det bør kommunen være ærlig omkring, påpeger han.

At nationale lovstramninger ikke sker fra den ene dag til den anden, er Jens Christian Refsgaard, der i sin karriere også har rådgivet forskellige ministerier, yderst bevidst om. Men som han også understreger: »Det haster jo – jo længere tid der går, jo mere skal vi også vente i den anden ende. Så vi må hver især gøre det, vi kan. Vandværkerne gør det I kan, og jeg gør mit, og så sker der forhåbentlig snart noget.«